به گزارش خبرنگار اجتماعی قدس آنلاین؛ درحالی که احمد تویسرکانی رئیس سازمان اسناد و املاک کشور اخیرا از افزایش ۶ درصدی آمار ازدواج و همچنین کاهش ۵ درصدی رشد طلاق در دو ماهه نخست امسال به نسبت مدت مشابه سال قبل خبر داده است، دکتر مطفی اقلیما رئیس انجمن علمی مددکاری ایران در گفتوگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه آمارهایی که درخصوص ازدواج و طلاق در ایران ارائه میشود چندان درست نیستند، گفت: دلیلش هم این است که در دو ماه آخر سال حکم طلاق صادر نمیشود یعنی صدور حکم طلاق را به سال بعد میاندازند تا جزو آمار طلاق سال قبل نیاید.
وی افزود: از سوی دیگر در سال جدید هم برای این که نشان داده شود زوجها و خانوادهها با هم خوب هستند باز ارائه آمارها تا تابستان عقب میافتد. ضمن این که در بعضی ازماههای سال مناسبتهای ملی و مذهبی مثل عید نوروز، مبعث حضرت رسول اکرم(ص) یا ماه مبارک رمضان ازدواجها و طلاقها روند افزایشی و کاهشی پیدا میکنند اما در سایر ایام سال وضع این گونه نیست .بنابراین براساس آمارهای یک دو ماهه نمیتوانیم در مورد میزان ازدواجها وطلاقها نظر کارشناسی دقیق و کاملی داشته باشیم.
وی با اشاره به این که البته ایشان به خوبی میداند که چگونه میشود با آمار بازی کرد، افزود: بهرحال هر کاری هم بکنند اما با توجه به افزایش بیکاری دربین افراد جامعه بویژه جوانان آمار ازدواج در ایران سال به سال پائین تر میآید. اقلیما با اشاره به ارتباط مستقیم موضوع ازدواج با وضعیت اقتصادی مردم تصریح کرد: وقتی ۸۰ درصد افراد تحصیلکرده جامعه بیکارند و پول اجاره مسکن را ندارند، در واقع این افراد امکان ازدواج ندارند.
وی ریشه بخشی از طلاقها در کشور را ناشی از ازدواج جوانان به کمک و توان مالی پدر و مادرشان دانست و گفت: برخی افراد بدون داشتن شغل و درآمد مالی مستقل به کمک والدین خود ازدواج میکنند اما نمیتوان گفت این گونه پسرها تشکیل خانواده دادهاند چون پس از ازدواج مثلاً وقتی عروس با خانواده پسر دچار مشکل میشود پدر و مادر داماد از ارائه کمک مالی به زوج خودداری میکند درنتیجه عروس درخواست طلاق میکند. درواقع میتوان گفت پسر صاحب خانواده نیست.
وی ازدواج نکردن را بهتر از ازدواجی که به طلاق بینجامد، خواند و گفت: بعضیها میگویند حالا ازداواج میکنیم اگر موفقیت آمیز نبود طلاق میگیریم که البته این سخن و تصور درستی نیست چون بنیان و اعتماد خانواده را از بین میبرد.
وی در پاسخ به این سؤال که برای پایداری ازدواجها در کشور چه باید کرد؟ گفت: یک مرد وقتی باید ازدواج کند که علاوه بر تأمین هزینههای خود بتواند مخارج شخص دیگری را هم برآورده کند. برای این منظور هم باید شغل یا منبع درآمدی مستقل داشته باشد اما وقتی هزینه خانوادهها بیشتر از درآمدشان است چگونه میتوان انتظار داشت که ازدواج افراد پایدار بماند.
اقلیما با اشاره به این که دولتهای کشورهای دیگر برای ازدواج به جوانان وام بانکی یا کمک هزینه ازدواج نمیدهند اما خود را موظف به ایجاد فرصتهای شغلی میدانند، تصریح کرد: اگر در ایران به میزان کافی اشتغال زایی کنیم و حقوق مناسبی به شاغلین بپردازیم آنوقت تا حد زیادی ازدواجها پایدار میشود ولی در شرایط فعلی که مرد دو شیفته کار میکند اما باز نمیتواند از عهده مخارج خانواده بر بیاید چگونه میتوان انتظار افزایش مشکلات و درگیریهای خانوادگی و به تبعه آن افزایش آمار طلاق ها را نداشت.
رئیس انجمن علمی مددکاری ایران این موضوع را که عدم تمایل جوانان برای ازدواج به دلیل بالا بودن مهریهها را ردکرد و گفت: جوانان برای ازدواج کار با درآمد مناسب میخواهند اگر این امکان برایشان فراهم شود ازدواج میکنند. در واقع اگر میخواهیم ازدواجها دوام داشته باشند باید پایههای زندگی را درست کنیم که فراهم کردن فرصت شغلی یکی از مهمترین پایههای پایداری ازدواج است.
به گفته وی در حال حاضر بسیاری از ازدواجها در ایران بر پایه ازدواج پایدار نیست بلکه بر پایه اجبار است یعنی مثلاً افراد ازدواج میکنند تا وام ازدواج دریافت کنند و با آن یک دستگاه خودروی پراید بخرند تا بتوانند مسافرکشی کنند، یا ازدواج میکنند تا نیازهای جنسی خودشان را برآورده کنند .
نظر شما